Darilo

15% popust na tvoje prvo naročilo

  *Od nas boš prejela samo koristne nasvete za nego las in obvestila o akcijah. Te pa imamo vsi radi, ne? [Z vpisom podajam soglasje o prejemanju vaše elektronske pošte in se strinjam s splošnimi pogoji in politiko zasebnosti in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.]
  Top

  Kaj tekstura las sploh pomeni ? 

  Tekstura las je površinska lasnost in opisuje izgled lasnega vlakna. Vsak človek in njegovi naravni lasje s svojim videzom dajejo določen vtis.

  Človeški lasje se med seboj ločijo po površiniobliki in debelini.

  Usposobljen frizer pozna vse potrebne prijeme, da obvladuje lase različnih debelin in oblik v končno pričesko.

  Lasje  so lahko trdi, debeli in neobvladljivi.  Poznamo tudi tanke, mehke in še marsikaj vmes. 

  Dokazano  se najbolj svetijo naravno ravni lasje  s popolnoma zaprto povrhnjico in minimalno poroznostjo.  Svetlobo odbijajo tako, da ustvarjajo večdimenzionalni učinek. Nekaj takega kot opazimo pri diamantih. 

  Debeli in na otip suhi lasje so mat videza.  Primanjkuje jim maščoba in vlaga zato delujejo mrtvo in brez življenja. To so srednje do visoko porozni lasje in večinoma kodrasti ali valoviti. V stiku z neprimernimi kemikalijami  postanejo težje obvladljivi in naporni za urejanje. Za nego in mehčanje takšnih las priporočam  kozmetiko Orchid Oil Keratin.

  V prostoru Slovenije smo precej omejeni v poznavanju vseh lasnih tekstur. Naše stranke imajo po večini evropske lase, ki so povprečne debeline 0,06 mm ( Huster / Frizerstvo ) . Ta debelina velja za normalno. 

  • TANKI ( pod 0,05 mm )
  • DEBELI ( nad 0,08 mm )

  Ločijo se predvsem na tri  osnovne oblike:

  • RAVNI
  • VALOVITI
  • KODRASTI

  Površina las je lahko gladka ali hrapava. Porozni lasje, ki imajo odprto povrhnjico se ne svetijo in delujejo grobo ter neverjetno hitro vpijajo vlago iz ozračja. Očiten znak, da so prazni.  Čisto mogoče je, da las sploh nima več kutikule  zaradi nepravilne obdelave s premočnimi kemikalijami ali toploto.

  Frizerski izdelki s povprečnim časom delovanja in tisti , ki se na policah najdejo kot  “univerzalni” so večinoma prirejeni za normalno debelino las.

  “Sedaj veš, zakaj prihaja do poškodb las z barvami iz škatle. Še posebno, če imaš svoje lase tanke in občutljive. “

  Frizer, ki deluje v velemestu  ima izkušnje z več teksturami saj so vezane na etnično pripadnost stranke.  Frizerji, ki smo že delali z afro lasmi  pa zagotovo poznamo  še ” kinky kodre ” 

  Na zadnjem izobraževanju v tujini sem pod okriljem svojega najljubšega mentorja Toma Dispenze obdelala vse dejavnike, ki vplivajo na barvanje las.  Poznavanje teksture je en ključnih elementov odlične barve las. Zato je zagotovo pomembno poznavanje značilnosti las različnih človeških ras.

  Proizvajalci svoje izdelke prilagajajo glede na potrebe in zahteve trga.  Če te privlačijo velemesta ali delo frizerke na križarki si boš zagotovo povečala zaposlitveno moč z znanjem iz poznavanja vseh tekstur in oblik. To pomeni, da se boš s stranko znašla v vsaki situaciji in potegnila le najboljše.

  Sistem razlikovanja tekstur  po Andre Walkerju

   

  Kaj je kategoriziranje tekstur ?

  Vsaka tekstura las ima svoje prednosti ter slabosti zato je pomembno, da jih kot frizerji spoznamo.  Če je tvoj interes postati strokovnjakinja za barvanje ali striženje  bo poznavanje tekstur en od ključnih elementov za doseganje cilja.

  Ko obvladaš teksture las ti pridobljeno znanje olajša  izbiro primernih izdelkov za kemično obdelavo ali oblikovanje .

  Kdo je Andre Walker ?

   

  Je ameriški frizer rojen v Chicagu.  Verjetno je med gledanjem Oprah šova razmišljal kako bi polepšal glavno akterko. Zbral je pogum in jo kontaktiral. Priporočil  ji je sebe in vse svoje znanje  z obljubo, da ji bo izboljšal lase ter jo olepšal. Oprah se je odzvala in zgrabil je ponujeno priložnost.

  S tem se je zgodil njegov karierni preboj  in vzpon med frizerske zvezde.

  On je tisti, ki je za Halle berry ustvaril znamenito- kratko pixie pričesko. Kot frizerka sem velikokrat doživela, da so stranke s seboj kot navdih prinesle ravno njeno sliko.

  V devetdesetih je z  organiziranjem tekstur v lasten sistem olajšal prodajo svojih izdelkov za nego in oblikovanje  las .  Sistem je dodelal do te mere, da še danes služi kot odlično orodje za učno razlago in prikaz.

  Kako deluje njegov sistem ?

  Lase je razdelil v 4 glavne kategorije in 12 podkategorij.

  Če želiš ugotoviti kakšne teksture so tvoji lasje jih umij in  naravno posuši.

  Med naravnim sušenjem se las ne dotikaj ali češi.  Na popolnoma suhih laseh se prikaže  tekstura tvojih las.

  _______________________________________

  1 = RAVNI LASJE 

  1 A = zelo ravni, tanki, občutljivi lasje

  Se zelo svetijo vendar so občutljivi za delo s kemikalijami. S takimi lasmi se dela kot s svilo in ne prenesejo visokih temperatur kodralnikov. Tudi kodri niso dolgo obstojni. Ko postanejo izsušeni in porozni so nagnjeni k lomljenju in trganju. Kar pomeni, da zelo težko pridobivaš na dolžini las. Primanjkuje ti volumna in zaradi tako fine teksture se ti lahko zazdi, da imaš redke lase.

  Ne, nimaš redkih.

  Le tanki so in fini.  Bodi previdna pri izbiri šampona, ker se tvoji lasje prehitro zmastijo.  Največ volumna dosežeš v srednjih ali kratkih pričeskah. Če želiš ohranjati dolžino svojih las in preprečevati lomljenje  si priskrbi  naš mineralno oljni sprej. 

   

  1 B = ravni, normalne debeline

  Lasje so normalne debeline in zelo ravni.  Dajejo več volumna in niso tako občutljivi. Se zelo lepo svetijo in brez težav rastejo v daljše dolžine. So občutljivi na kemikalije zato pametno pri izbiri barv za lase. Izogibaj se kodralnikom in previsokim temperaturam. Kodri niso najbolj obstojni si pa tista srečnica, ki ima lahko popolnoma raven paž brez večjega truda pri oblikovanju pričeske. Če si likaš lase raje svoje lase popolnoma zgladi s parnim likalnikom, ki se polni z Biokeratinom. ( 80°  – 140° max )

   

  1 C = raven , debelejši las

  Lasje so močni in bogati z volumnom. Popolnoma gladki in težki.  Kodri niso obstojni. Pri nas v salonu le na dva načina ustvarimo kodre ali valove na takšni teksturi.  Odpornejši so na višje temperature in kemikalije.  Zelo vzdržljivi in ko so pravilno vzdrževani se neizmerno svetijo. Ker so debelejši vsebujejo veliko proteinov in sem prepričana, da pohvale za tvoje lase kar padajo. Najbolj te razžalosti neprimerno striženje. Še posebej postopno, če ga opravi neizkušen frizer.  Na tvojih laseh se pač vidi še najmanjša napakica.

   

  2 = VALOVITI LASJE 

  2 a = valoviti  – tanki lasje

  Lasje ustvarjajo daljši S- val in so precej mehki. So občutljivi na višjo temperaturo in prilagodimo jim lasno kozmetiko, ki lase hrani vendar ne obteži. So enostavni za ustvarjanje vendar ne prenesejo višjih temperatur.  Enostavno jih kodramo ali ravnamo. Fen pričeska je izredno obstojna in daje lep volumen .Previdno pri barvanju las, ne prenesejo močnih kemikalij. Ustreza jim vsakodnevno oljenje s tekočimi kristali, ki ne obtežijo in mastijo las.

   

  2b = valoviti, normalne debeline

  Nagnjeni so k suhosti zato je investicija v nego las ključna. So bogati v volumnu in če si narediš kodre z likalnikom so na tej teksturi izredno obstojni in svetleči. Če takšen las likaš je zelo pomembno, da obvladaš pripravo las na likanje, ker jih dolgoročno lahko zelo izsušiš in boš težje pridobivala na dolžini las. Te lase likaj v območju 140 – 160 C. ali manj.

   

  2 C = valovit in debel las

  Že v osnovi suh in nagnjen k izsušenosti. Potrebujem nekaj znanja o negi in oblikovanju valov, da dosežemo visok sijaj las.  Je precej odporen na višje temperature in kemikalije. Je pa res , da zaradi izsušenosti lahko deluje dolgočasno in mat. Če pogrešaš lesk las ti svetujem, da se odločiš za paleto toplelših odtenkov. Tudi  za barvanje las  uporabi polpermanentne in zelo nežne barve za lase. Debele barvne molekule, ki se naložijo v las in trajno ne spremenijo vlakna poskrbijo za višji sijaj.

   

  3 = KODRASTI LASJE 

  3a = kodri , ki tvorijo daljšo  S krivuljo

  Ob primernem striženju se ti kodri lepo razvijejo. So polni in s primernim izdelkom za oblikovanje zelo enostavni za styling.

  Lasje so močnejši in se svetijo. So pa nagnjeni k suhosti. Še posebno ob uporabi neprimernega šampona in grobih kemikalij.

  Ti kodri obožuejo  proteinske nege las, ker posrkbijo za elastičnost in prožnost vlakna. Vsak dan je priporočljivo nanesti nekaj kapljic olja. Takega , ki ne obteži in zmasti  las. Še najbolj priporočam tekoče kristale.

   

  3B = močnejši, spiralni kodri

  Ta las je nagnjen k visoki poroznosti in izsušitvi zato poskrbi za izredno hranilen šampon ter nego, ki vsebuje veliko beljakovin. Po dolžini sveže umitih las nanesi kremico za oblikovanje kodrov ter precej kapljic negovalnega olja. Dobro razčeši in naravno posuši. Če svoje lase barvaš v svetlejše odtenke ti zagotovo priporočam mineralno oljni sprej Orchid Oil Keratin. Ponavadi ljudje najprej opazijo tvoj bogat volumen in kodrčke, ki nežno padajo na tvoj srčkan obraz. Sama si pa velikokrat misliš, da so naravnosti naporni.

   

  3C = tanjši las z močno izraženimi kodri

  Občutek imaš, da potrebuješ celo večnost, da ti lasje zrastejo v dolžino. Ta las je izredno nagnjen k trganju in lomljneju. Spada v kategorijo najobčutljivejših las in ne prenašajo dobro kemikalij. Te lase neguj s čimbolj naravnimi izdelki, ki tvoje lase dovolj  nahranijo vendar ne obtežijo. Ko se prijatelji dotaknejo tvojih las so navdušeni nad mehkobo in nežnostjo tvojih kodrov.  Ti bi si jih velikorat najraje  zgladila ampak potem se ne moreš sprijazniti s pričesko brez volumna.  Ti kodri ne prenesejo visokih temperatur zato previdno ori izbiri temperature. Svetujem ti obisk pri strokovnjaku za striženje. Prepričana sem, da bo tvoje lase postrigel tako,  da  sebodo tvoji kodri popolnoma izrazili. Poleti se izogibaj slani vodi ter vodi bazenov. Ne pozabi naoljiti lase in klobuček naj bo na plaži obvezen dodatek.

   

  4 = AFRO ” KINKY ” KODRI 

  4A= lepo oblikovani in zelo tesni S kodri 

  Lasje so občutljivi, mehki in zahtevajo veliko nege.  To je najbolj občutljiva tekstura las in je potrebnega veliko znanja, da las ne potrgamo in izsušimo.

  Če želimo doseči dolžino in bujen volumen se na tej teksturi ne priporoča izvajanja  kemične obdelave las. Lasje se zelo lepo držijo skupaj  in tako  ustvarjajo mehko, bombažno teksturo.

   

  Za afro lase je zelo pomebna izbira pravega šampona.  Mora biti nežen in iredno vlažilen.

  Afro kodrčki postanejo še občutljivejši, ko se mokri. Lase umivamo bolj pri lasišču in dolžine las se ne umiva grobo ali drgne. Tako preprečimo vozlanje las. Obvezna je uporaba balzamov in globinskih mask, da lasje ne izgubljajo prožnosti.  Med pranji  suhe lase redno vlažimo z vlažilnimi spreji  primernimi za ta tip las.

   

  4B = izredno mali in gosti kodrčki kjer se oblika S – kodra počasi izgublja 

  Nega las in izbira izdelkov je podobno kot pri teksturi 4A.

   

  4C = izredno mali in gosti kodrčki, kjer se S oblika kodra izgubi

  Nega las in izbira izdelkov je podobno kot pri teksturi 4A.

   


  In človek nebi bil človek, če se mu nebi dogajala čudesa na vseh področjih.

  Da, možno je , da imaš mešanico tekstur.

  Kot frizerka sem že doživela očitne razlike v teksturi,

  Na primer,  spodnji lasje na  na glavi  izredno močno skodrani medtem, ko so vrhnji valoviti.

  Spoznala sem dekle, ki ima pol las ravnih in pol kodrastih.

  Tudi deklico, ki ima pri lasišču lase skodrane nekje na polovici dolžine pa postajajo ravni.

  Če si bo nekega dne zaželela izenačiti teksture se lahko odloči za trajno kodranje ali trajno ravnanje.

  Če si radovedna in te zanima kako spreminjam oblike  ter teksture las te vabim,  da spremljaš  moje delo.

  V našem salonu se ukvarjamo s trajnim in poltrajnim  ravnanjem las. in seveda tudi z večnim trajnim kodranjem nad katerim so zadnje čase navdušeni mladi fantje.

  Z veseljem ti predstavim izdelke in načine, ki mi pomagajo pri doseganju rezultatov.

  Vse dobro,

  frizerka Nives

  Post a Comment

  v

  At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.
  ×

  Reset Password